Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Velike priče

Nedeljnik

Kad je Bob Dilan čuo da je umro Pit Maravić: "To je onaj čovek koji je mogao da igra i zatvorenih očiju"

Pit je bio zadojen srpskom tradicijom. Otac ga je uspavljivao srpskom pesmom i dok je trenirao, ta pesma mu je bila lajtmotiv
Datum: 20/05/2018

Kad je Bob Dilan čuo da je umro Pit Maravić: "To je onaj čovek koji je mogao da igra i zatvorenih očiju"

printscreen youtube

Zvanična istorija i statistika, a znamo koliko tamo preko Bare vole statistiku i polažu na nju, reći će vam da je sve to sa "našima i NBA" počelo kada je jedan bradati momak iz Prijepolja, koji mesec pre pada Berlinskog zida, obukao dres najvećeg košarkaškog tima osamdesetih godina, Los Anđeles Lejkersa.

Poznavaoci košarkaških prilika i hroničari ove igre vratiće vas nešto više unatrag, govoriće o Srbinu "Pistol" Pitu Maraviću.

"Kada se govori o Srbima u NBA, uvek treba krenuti od Pita Maravića, ili možda od njegovog oca, koji je organizovao prve velike turnire za srpsku dijasporu pre Drugog svetskog rata", rekao je za Nedeljnik Aleksandar Miletić, košarkaški hroničar i autor više knjiga o istoriji košarke na ovim prostorima.

Maravić stariji, nadimka Pres - poredili ga sa Pitsburg presom, pošto je bio informisaniji od novina - praktično je stvorio Pita Maravića.

"Pit Maravić je bio direktno njegov proizvod i jedan od sigurno 10 najvećih igrača NBA u istoriji. Verovatno najgenijalniji svih vremena. Jedna od njegovih biografija počinje citatom Boba Dilana da je čuo na radiju da je preminuo Pit Maravić i da je rekao: 'Znam, to je onaj čovek koji je mogao da igra i zatvorenih očiju.' Pit je bio zadojen srpskom tradicijom. Otac ga je uspavljivao srpskom pesmom i dok je trenirao, ta pesma mu je bila lajtmotiv. A stihovi su glasili: 'Čuj sine, oči moje, čuvaj ono što je tvoje...'", kaže Miletić.

Mark Krigel u bestseleru Njujork tajmsa o Pitu Maraviću uporedio je Pita sa Mocartom i Elvisom Prislijem - jer je košarka kroz njega bila sredstvo izraza. I zato što je bio kao Prisli - belac koji je u crnačkom fazonu interpretirao stvari.

To je kratka priča o prvom Srbinu koji je pisao istoriju NBA lige.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.