Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Velike priče

Svet

Kako su bivše vođe Crvenih Kmera postale kapitalisti

Nekadašnje kolege Pol Pota osnovale su firme za izvoz poljoprivrednih dobara u Malaiju, u Kambodži
Džulija Volas, NY Times
Datum: 16/11/2018

Kako su bivše vođe Crvenih Kmera postale kapitalisti

Foto: Profimedia

Malai, Kambodža - Tep Kunal godinama je bio odani lični sekretar Pol Pota, ostavši lojalan ultrakomunističkom vođi čak i kada je pokret Crvenih Kmera propao krajem devedesetih.

Primoran da nakon smrti Pol Pota praktično sebi stvori novi identitet, prebegao je na granicu sa Tajlandom sa Potovom udovicom, kojom se kasnije i oženio, i zapratio drugačiju vrstu gurua: austrijsko-američkog teoretičara menadžmenta i biznis konsultanta Pitera Drukera.

"Shvatio sam da su neke druge zemlje, u Južnoj Americi, kao i Japan, proučavale Drukera, iskoristile njegove ideje i od toga prosperirale", rekao je.

Gotovo svi stanovnici ovog grada nekada su bili vojnici i kadar Crvenih Kmera, a sada su se privoleli kapitalizmu sa gotovo jednakim elanom sa kojim su se nekada borili protiv klasnih razlika, slobodne trgovine i, u krajnjoj instanci, novca.

Tep Kunal prednjačio je na tom putu, kao osnivač poljoprivredne kompanije za izvoz i male mikrofinansijske banke, pre nego što je postao oblasni guverner. Sa te pozicije ohrabrivao je svoje birače da se ugledaju na njega.

Lokalno tržište vodi akcionarska kompanija koju poseduje grupa bivših zvaničnika Crvenih Kmera. U Malaiju sada postoji šest organizacija nalik nekadašnjoj banci Tep Kunala kojom su i inspirisane.

Uspeh poljoprivrednog poduhvata izrodio je desetak firmi za izvoz tapioke na čijem su čelu mahom nekadašnje vođe Crvenih Kmera ili njihove pristalice. Svakog popodneva glavni gradski put biva zagušen kolonom kamiona koji tapioku prevoze do granice.

"Pridružili smo se komunistima, a sada smo se pridružili kapitalistima, što je mnogo bolje", kaže Dim Sok, lokalni funkcioner.

Dim Sok, sada šezdesetpetogodišnjak, nekada je bio revolucionar koji se sa Crvenim Kmerima borio pet godina pre nego što su oni stekli moć. U pokušaju da zemlju transformiše u agrarnu utopiju, vlada Crvenih Kmera proterala je urbanu populaciju iz gradova na selo gde će živeti kao seljani, i zbrisala banke i škole. Najmanje 1,7 miliona ljudi stradalo je pod njihovom vlašću.

Kada su svrgnuti 1979. godine, povukli su se u uporišta poput Malaija na zapadnim obodima Kambodže, zajedno sa hiljadama vojnika i pristalica. Dok je Pol Pot nastavljao da zauzdava slobodnu trgovinu u oblastima koje je kontrolisao, meštanima Malaija devedesetih je bilo dozvoljeno da pomalo trguju i uvećavaju ličnu imovinu.

Oblast se Crvenim Kmerima otrgla 1996. godine, delom da bi izbegla Potove pokušaje da otuđi imovinu.

Dim Sok kaže da ne uviđa kontradiktornost između trenutnog načina života i godina koje je proveo podstičući razvoj nepoštednog komunizma.

"Komunistička ideologija optužuje kapitalizam za eksploatisanje ljudi", kaže Sok. "Ali sada smo u kapitalističkom društvu i zapravo postoje dve stvari koje bi se mogle dogoditi: možete biti izrabljivani, ali možete i da sprečite druge da izrabljuju vas."

Šezdesetdvogodišnji Nget Sarun kao vojnik je proveo više od dve decenije, uglavnom u gerilskom ratu u brdima oko Malaija. Danas je uspešni poljoprivrednik koji energično šeta po svojim poljima uprkos tome što je izgubio jednu nogu u eksploziji nagazne mine. Voli da pregleda cene dobara i usluga i da na svom smartfonu čita o najnovijim poljoprivrednim tehnikama.

"Ranije je bilo veoma teško ovde", kaže. "Sve je bilo šuma. Sada je mnogo betonskih kuća."

On je pohvalio Tep Kunala zato što je poljoprivrednike naučio kako da "odgovore na zahteve tržišta" tako što će uzgajati nove useve poput tapioke, lukovice koja se može pretvoriti u skrob ili hranu za životinje.

Tep Kunal se penzionisao pre nekoliko godina i sada je posvećen širenju Drukerovih ideja širom zemlje. Predaje na univerzitetu i prevodi rad tog teoretičara na kmerski jezik.

Kaže da je o ekonomiji počeo da čita dok je osamdesetih služio kao izaslanik Crvenih Kmera u Ujedinjenim nacijama. Iako je voleo Miltona Fridmana i Frederika Tejlora, najviše ga je privuklo Drukerovo insistiranje na tome da su zaposleni najvažniji za uspeh jedne firme.

Kunal je nedavno, za vreme jednog predavanja, podsticao svoje studente da upamte da je dobar menadžment jednako važan kao i dobre ideje.

"I-no-vacija", rekao je, koristeći englesku reč, "znači nova ideja, ali da biste bili uspešni, potrebna vam je strategija."


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.