Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Velike priče

Svet

"Lepo spavaj, draga": Koju to rečenicu muškarac treba da izgovori pa da shvati da je u pravom krevetu

Pisac Toni Parsons kaže da "muškarac koji ne voli da razgovara posle seksa sigurno nalazi u pogrešnom krevetu"
Piše Branko Rosić, iz arhive Nedeljnika
Datum: 20/12/2018

"Lepo spavaj, draga": Koju to rečenicu muškarac treba da izgovori pa da shvati da je u pravom krevetu

Profimedia

Ponekad se teoretičari ljubavi, u dešifrovanju tajni muško-ženskih odnosa, ne bave samo feromonima na miligramskoj vagi, već odu i u književnost i film. Tako je i čuveni oskarovski blokbaster "Američka lepota" proglašen okidačem za epidemiju razvoda brakova. U domino efektu su muškarci, i to tek što su zagrizli krizu srednjih godina, odlučili da poput glavnog junaka filma, odbace bračnu rutinu i krenu da repriziraju najbolje sekvence iz posttinejdžerskog perioda.

Britanski književnik Toni Parsons je na isti način zaslužan za to što su se njegova dela, a naročito roman "Čovek i dečak", našla ne samo na listi bestselera već i na stolovima bračnih savetnika i alhemičara ljubavi, koji su i preko njegovih rečenica pokušali da saniraju ili proglase fajront među supružnicima ili parovima. Bilo je i onih kojima je upravo Parsons, preko svojih knjiga "šaputao" šta i kako.

Moj prijatelj je, zahvaljujući vašoj knjizi, odlučio da se ipak ne razvede. Da li vam je poznata statistika koliko ste brakova uspeli da spasete svojim knjigama? A možda i koliko ste sa knjigom "Čovek i dečak" naterali ljudi da shvate da ih dosadašnji posao ubija, i da im je brak postao rutina?

Nisam imao pojma da sam spasavao brakove! Nisam siguran da sam baš ja nešto previše zaslužan. Vrhunska umetnost - ili čak i dobra umetnost - nam, verujem, govori ono što već znamo. Posao je težak, brak je težak, život je težak - nisam siguran da je bilo kome bio potreban Toni Parsons da im to kaže, ali ću prihvatiti zasluge što sam učinio da prava ljubav i dalje traje!

Kada zaista počinje kriza srednjih godina? I kako bi muškarac mogao da dobije rat s njom a da ne izvadi samo svoju staru kožnu jaknu, majicu i stare albume i zaljubi se u pripravnicu na poslu?

Mislim da kriza srednjih godina počinje čim odrastete. Čim shvatite da vam svet neće ništa pružiti. Upravo tada osetite da vam mladost izmiče - i bezbrižni život, i sve vaše iluzije. Ne mislim da ima išta loše da stariji muškarci oblače kožne jakne i sve ostalo. Sve više se osećam kao da treba da spalim sve svoje diskove i da se vratim pločama. Zaljubljivanje u mlađu devojku na poslu je obično greška - ako to radite zato što mislite jer možete uvek da počnete ispočetka. E pa ne možete. A ta mlada devojka će, u svakom slučaju, postati supruga, i majka, i ostariti - baš kao i svi mi. I onda će biti neka druga mlada devojka u firmi. Da li stvarno želite opet isto? Kriza srednjih godina je gotova kada možete iskreno da kažete "Ne hvala, srećan sam ovde gde sam".

Oženili ste se sa manje od 30 godina, s koleginicom Džuli Burčil, ali se taj brak raspao, nakon čega ste preuzeli brigu o sinu (što je bila inspiracija za roman "Čovek i dečak"). Napisali ste i da se "većina veza ne završava prebrzo, već traje predugo". Kakav danas imate odnos sa sinom, a kakav sa Džuli, i postoji li večna ljubav, ili ona, kao i veze, ima rok trajanja?

Džuli i ja smo bili u braku pet godina, i bili smo zajedno dve godine pre toga. Danas nemamo nikakav odnos - ništa lično, ali razišli smo se pre tri decenije. Ne poznajemo se. Imam sjajan odnos sa našim sinom, ali on je odrastao čovek i obojica imamo svoje poslove i svoj život. Nalazimo vremena da se vidimo, ali je on kao i ja, usamljeni vuk koji tera po svome. Volimo jedan drugog i to obojica znamo, i to je dovoljno, bez obzira da li se viđamo ili ne.

Ubeđen sam da postoji večna ljubav, ali onda dolazi sa močvarama koje se vremenom pojavljuju, sa preživljavanjem teških stvari zajedno: siromaštvo, smrt roditelja, rođenje dece, usponi i padovi. To je važno jednako koliko i strast i romantika.

Čuven je vaš "Muški manifesto" napisan za GQ, sa 58 "zapovesti" muškarcima. Jedna od njih glasi da se "muškarac koji ne voli da razgovara posle seksa sigurno nalazi u pogrešnom krevetu". Koju to rečenicu muškarac posle seksa treba da izgovori pa da shvati da se nalazi u pravom krevetu?

Lepo spavaj, draga.

Imate teroriju da muškarac pre braka treba ostvari het-trik - seks sa tri žene u roku od 24 sata. Da li i dalje mislite da je to preduslov za uspešan porodični život i dugotrajan brak. Ili se, kao i svim rasnim golgeterima, želja za het trikom stalno obnavlja?

Ne mislim da baš MORAŠ da spavaš sa tri žene u 24 sata, ali dobro je da izbaciš promiskuitet iz sistema. Ne može da bude srećna ona veza u kojoj osećaš da si nešto propustio - ne mora to da bude seks, mogu da budu putovanja, ili da plivaš potpuno go u toplom moru Tajlanda pod punim mesecom. Bilo šta. Ja sam oženjen već više od 20 godina i jedan od razloga što taj brak toliko traje je što sam radio sve i svašta pre nego što smo se uzeli, i što znam da me to što sam radio nije uvek činilo srećnim.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.