Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Velike priče

Kultura

Prvak dijete, Lord Bajron: Lud, loš, mršav

Čuveni britanski pesnik i romantik, Lord Bajron, bio je prva poznata ličnost koja je bila opsednuta svojom težinom, toliko da se izgladnjivao skoro do smrti, otkriva nova istoričarke Luiz Fokskroft
Datum: 05/10/2018

Prvak dijete, Lord Bajron: Lud, loš, mršav

Foto: Profimedia

Bio je, kako ga je jednom prilikom nazvala čuvena ljubavnica, ledi Kerolajn Lem, lud, zao i opasan za poznavati. Bio je, kako bi se to danas reklo, i prvi "selebriti". Bio je aristokrata, pesnik, vagabund, romantik i bludni sin. Ali, malo ljudi zna da je lord Džordž Gordon Bajron bio i prva poznata ličnost koja je držala dijetu, čovek koji je pokrenuo opsesiju o mršavljenju - opsesiju koja traje i danas.

O Lordu Bajronu uglavnom se mislilo kao o eteričnom pesniku, ali je, svedoči knjiga istoričarke Luiz Fokskroft, on imao i "bolesnu sklonost ka gojaznosti". I zato je, kao i današnje poznate ličnosti, morao dobrano da se trudi da održi figuru.

Dok je bio na Kembridžu, strah od gojaznosti ga je naterao da se pridržava šokantno striktne dijete - delom da smrša, delom da mu um ostane oštar. Preživljavao je na biskvitima i mineralnoj vodi ili na krompiru spremljenom na sirćetu, nosio je nekoliko slojeva vunenih džempera kako bi topio kilograme (ili funte, kako se to i dalje kaže u Britaniji), i opsesivno se merio. Onda, kada bi bio zadovoljan rezultatima, pravio velike gozbe.

Godine 1806, kao osamnaestogodišnjak, Bajron je bio težak 88 kilograma, a samo pet godina kasnije imao je 57 kilograma. Tako pokazuju knjige koje su sačuvane u kompaniji "Beri Bros & Rud", čuvenim trgovcima vinom u Londonu. Tamo su dendiji dolazili da se izmere, jer će proći još stotinu godina pre nego što vage uđu u svaku sobu ili kupatilo. Tako se jedna od prvih modnih ikona, Bo Bramel, kod "Berija" izmerio više od 40 puta između 1815. i 1822. Za to vreme je spustio kilažu sa 81 na 69 kilograma.

U ozloglašenoj vili Diodati, na Ženevskom jezeru - gde se, prezren od svojih Engleza, sklonio - Bajron je živeo na tankoj kriški hleba i šolji čaja za doručak. Nije ručao, a pred počinak bi pojeo malo povrća, mineralnu vodu i šolju zelenog čaja. Ali nikako mleko ili šećer. Ne bi li zaustavio krčanje creva, pušio je cigare. Do 1822. godine, izgladnjivao se do bolesti, iako je znao, i govorio, da su opsesivne dijete "krivac za više od polovine naših bolesti".

Zbog Bajronovog velikog uticaja na javnost, nije prošlo mnogo pre pojave dušebrižnika, koji su smatrali da njegov način života - i ishrane - može da bude poguban po mlađe generacije. Napao ga je i tada uvaženi lekar Džordž Bird.

"Naše mlade dame su uvek polu-gladne", napisao je on. "To je da bi što više ličile na učenike Lorda Bajrona".

Nije pomoglo ni što je Bajron izjavio da "žena ne sme nikada da bude viđena kako pije ili jede, osim ako nisu u pitanju salata od jastoga i šampanjac, jedine dovoljno ženstvene stvari".

Ali, kao i svaki pravi čovek i žena na dijeti decenijama i vekovima nakon njega, i Bajron je bio licemer. Kada se okončala njegova skandalozna afera sa lejdi Kerolajn, Bajron je primetio da je ona previše smršala. I izjavio, u velikom društvu, da ga "progoni neki skelet".

Bajronovu tradiciju nastavili su Niče i Henri Džejms, ali tek će dvadesetih godina prošlog veka dijete postati masovno in, "zahvaljujući" Holivudu. Od tada - baš kao i Bajronov, i njegov junak Don Žuan - pokušavamo da budemo mršaviji, mlađi i voljeniji.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.