Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Video

Nedeljnik

Kako se država raspadala na Jugoviziji

Verovatno najzanimljivije glasanje u istoriji jugoslovenskog izbora za pesmu Evrovizije odigralo se 1991. godine u Sarajevu. Nikad lošije pesme, i nikad jasnije da je Jugoslavija propao projekat
Datum: 10/05/2016

Ljuta borba se vodila između predstavnika Radio televizije Beograd Bebi Dol sa pesmom "Brazil" i zagrebačkog predstavnika Daniela sa pesmom "Daj obuci levisice". Glasanje iz studija širom bivše države obilovalo je aluzijama na raspad države. Bila je to jedna od retkih situacija u kojima je Srbija imala korist od državnog koncepta osmišljenog Ustavom iz 1974. po kom su srpske pokrajine bile direktno predstavljene u saveznim organima. Naime, i u JRT-u su direktno bili predstavljene televizije iz Prištine i Novog Sada, čime je srpski predstavnik dobio "dva glasa više".

Nijedan predstavnik TV Beograd nije dobio glas iz neke od republika SFRJ, osim iz Crne Gore. 

Na kraju, odlučilo je glasanje iz Podgorice, gde su članovi žirija na kašičicu davali glasove svima, taman toliko da prevagne beogradski predstavnik. JEdan od članova žirija u Podgorici bio je i Aco Đukanović, brat Mila Đukanovića, u to vreme još uvek muzički producent.

On je Danielu dao dva poena, a Bebi Dol 3 poena. 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.