Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Video

Nauka

(VIDEO DANA) Otrkivena vremenska kapsula u statui Isusa Hrista

Na dva lista papira, sa obe strane, Mingez opisuje život u Španiji krajem 18. veka. On piše o žetvi pšenice, raži, ječma i ovsa, i proizvodnji vina u toj regiji
Datum: 08/12/2017

(VIDEO DANA) Otrkivena vremenska kapsula u statui Isusa Hrista

Foto: Screenshot Youtube

Grupa restauratora otkrila je neku vrstu vremenske kapsule u zadnjem delu drvene statue Isusa Hrista iz 18. veka, prenosi Njuzer.

Skulptura iz Crkve Santa Aguede u Sortilju de la Riberi u Španiji bila je položena na sto radi popravke, kada su konzervatori primetili da se nešto nalazi u njoj.

Otkriveno je da zadnjica statue može da se ukloni i da se u njoj nalazi rukopis iz 1777. godine koji je potpisao Hoakin Mingez, kapelan Katedrale Burgo de Osma.

Na dva lista papira, sa obe strane, Mingez opisuje život u Španiji krajem 18. veka. On piše o žetvi pšenice, raži, ječma i ovsa, i proizvodnji vina u toj regiji, prenosi Gizmodo.

Kao najveće pretnje navodi malariju i tifusnu groznicu i opisuje najpopularnije igre kojima se ljudi zabavljaju.

Mingez takođe spominje špansku inkviziciju i kralja Karlosa Trećeg, i hvali Manuela Bala, vajara koji je izradio statuu.

Njujork post navodi da Mingez spominje čak i slavne toreadore svog vremena i da je dokument namerno pisan tako da bude sakriven i ostavljen na pronalaženje nekim budućim generacijama i vremenima, baš kao što se to danas čini sa vremenskim kapsulama.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.