Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Intervju

Da li kontrolišete nivo šećera u krvi?

Neki od prvih simptoma bolesti mogu biti glad, umor, zamagljen vid, često mokrenje i pojačano žeđanje. Pored toga, neki od uzročnika bolesti su nasledni faktori, gojaznost i druge bolesti, kod kojih se šećerna bolest javlja kao komplikacija
Dr Danijela Drašković, endokrinolog, MediGroup
Datum: 01/11/2018

Da li kontrolišete nivo šećera u krvi?

Foto: Profimedia

Šećerna bolest ili dijabetes je hronični, neizlečivi sistemski poremećaj metabolizma glukoze ili šećera, koji se karakteriše trajno povišenim nivoom glukoze u krvi. Ubraja se među najčešća endokrina oboljenja. Pored naslednog faktora, kao jedan od glavnih uzroka nastanka oboljenja izdvaja se gojaznost i moderan, brzi način života.

Insulin je osnovni hormon koji reguliše nivo šećera u krvi, a njegov nedostatak odgovoran je za nastanak raznih oblika šećerne bolesti. Neki od prvih simptoma bolesti mogu biti glad, umor, zamagljen vid, često mokrenje i pojačano žeđanje. Pored toga, neki od uzročnika bolesti su nasledni faktori, gojaznost i druge bolesti, kod kojih se šećerna bolest javlja kao komplikacija.

Normalne vrednosti nivoa šećera u krvi kreću se između 3,9 i 6,1 a sve van ovih vrednosti smatra se poremećajem koji treba kontrolisati. Šećerna bolest se na osnovu uzroka i kliničkih manifestacija klasifikuje na dijabetes tip 1 i 2. Tip 1 se najčešće javlja kod dece i mladih osoba ispod 30 godina, dok se Tip 2 više javlja kod starijih i najčešće je povezan sa gojaznošću. Iako oba tipa ovog oboljenja mogu imati ozbiljne komplikacije, postoji razlika kada je reč o terapiji. Kod dijabetesa tipa 1 celog života se mora uzimati insulin, dok se kod drugog tipa,uvodi oralna terapija, tj lekovi koji pomažu da se iz pankreasa izluči insulin. Kod oba tipa dijabetesa neophodna je česta kontrola nivoa šećera u krvi.

Prevencija dijatebetesa kod tipa 1 skoro je nemoguća, zbog naslednih faktora. Međutim, rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 može se u velikoj meri smanjiti uvođenjem dijetnog režima ishrane i povećanjem fizičke aktivnosti. Kao i kod nekih drugih oboljenja, ključ je u prevenciji. Pravilnom ishranom, kao i redovnom fizičkom aktivnošću možemo omogućiti našem organizmu da nesmetano funkcioniše i izbori se sa svim spoljnim uticajima koji negativno utiču na njega. Dodatno, kontrolom nivoa šećera u krvi možemo se uveriti u kvalitet svog zdravlja, te zato, brinite o sebi i svom zdravlju i redovno posećujte lekara.


 

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Booo
06.11.2018 - 09:37
Da li kontrolišete nivo šećera u krvi?
Nije tacno da se dijabetes tip 1 dobija ispod 30 godina. Ja sam ga dobio sa 33, a ima i milion slucajeva koji su dobili dijabetes tip 1 i posle tridesete. Tako da nema pravila sto se tice dijabetesa ( da li je tip1 ili 2 ). Dijabetes kao bolest preti svim bez obzira koliko imaju godina.