Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Ishrana

Jaja nisu opasnost po holesterol. U stvari, tri jaja nedeljno

Nutricionisti ističu da je ključ zdravlja uravnotežena ishrana, a ne potpuno izbacivanje pojedinih namirnica s jelovnika
Datum: 19/03/2019

Jaja nisu opasnost po holesterol. U stvari, tri jaja nedeljno

Foto: Profimedia

Jaja imaju lošu reputaciju zbog toga jer su bogata holesterolom, ali nemački nutricionisti sada tvrde da su ona zdravija nego što se misli, posebno za stariju populaciju.

Istina je da jedno jaje ima solidnu količinu holesterola, oko 400 miligrama u proseku. Šef nutricionističkog odeljenja Dečje bolnice u Minhenu, profesor Bertold Kolecko objašnjava da dve trećine holesterola u krvotoku, u stvari, proizvodi sam organizam, prenosi Tportal.

"Holesterol iz kokošjih jaja ima manju ulogu u metabolizmu nego što ljudi misle", kaže Kolecko.

Ali, nutricionisti kažu da treba pripaziti koliko ćete jaja da pojedete. Ističu da je ključ zdravlja uravnotežena ishrana, a ne potpuno izbacivanje pojedinih namirnica s jelovnika. Takav je slučaj i s kokošjim jajima.

"Naša bi preporuka bila do tri jaja nedeljno", rekla je portparolka Nemačkog nutricionističkog društva (DGE) Antje Gal.

To uključuje i jaja u drugim namirnicama kao što hleb, kolači, testenine ili majonez. Gal priznaje da nije strašno ako se ponekad malo premaši preporučena nedeljna doza.

"Svako s visokim nivoom holesterola, ili s nekim drugim kardiovaskularnim poremećajem, morao bi da se pridržava preporuke o maksimalno tri jaja nedeljno", objašnjava Gal.

Zdravi pojedinci mogu da ih konzumiraju i više, kaže Kolecko, napominjući da ostatak ishrane mora da bude uravnotežen.

Jaja nisu samo bogata holesterolom. Bogata su proteinima i vitaminom A, dobrima za oči, imuni sistem i kožu.

Sadrže i lecitin, "hranu za mozak", odnosno za nervni sistem. Zato su dobra za stariju populaciju, kaže Koletzko.

Bez obzira na starosnu grupu, vrlo je važno kako su pripremljena. Jaje prženo u ulju i servirano sa slaninom nikoga neće učiniti zdravijim.

I još jedan savet: jaja treba dobro prokuvati ili ispeći. To će ubiti salmonelu.

Ako želite da ih konzumirate presna, budite sigurni da su sveža. To može da se isproba tako što ih potopite u vodu. Ako ostanu na dnu, sveža su, a ako polako "izranjaju" prema površini, treba ih prokuvati ili ispeći. Ako "izrone", onda ih samo bacite.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.