Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Nauka

Lek za fibromijalgiju mogao bi da leči i iritabilni kolon

Fibromijalgija i iritabilni kolon imaju mnogo toga zajedničkog, pokazala su nova istraživanja
Datum: 25/10/2016

Lek za fibromijalgiju mogao bi da leči i iritabilni kolon

Foto: Profimedia

Nova preliminarna studija pokazala je da bi lek koji se tipično prepisuje za fibromijalgiju mogao da olakša bolove uzrokovane iritabilnim kolonom, stanjem intenzivnog bola u stomaku koje pogađa najmanje 15 odsto odraslih, piše magazin Health.

Iako je studija mala i još nema dovoljno dokaza da bi lek pregabalin bio prepisivan pacijentima sa bolovima u stomaku bez ikakvih organskih promena, postoje ozbiljni razlozi da bi on mogao da olakša život takvim pacijentima.

Kako kaže gastroenterolog dr Juri Saito Loftus sa Majo klinike, postoje sličnost između fibromijalgije i iritabilnog kolona. Veliki broj pacijenata doživeo je oba stanja, a oba uključuju neku vrstu bola. Prethodne studije, uglavnom na životinjama, pokazale su da pregabalin, koji se obično koristi za lečenje epileptičnih napada i dijabetičke neuropatije, može da umanji osetljivost stomaka i bolove uobičajene za iritabilni kolon. Da bi se potvrdile te pretpostavke, urađena je manja studija u trajanju od 12 nedelja, na 85 pacijenata starosti od 18 do 70 godina, koji pate od izuzetno jakog iritabilnog kolona. Oni koji su uzimali lek, potvrdili su olakšanje bolova, dok placebo grupa nije imala takve rezultate. Preliminarna studija je pokazala i poboljšanje kod ostalih simptoma iritabilnog kolona, nadimanja i dijareje.

"Opcije lečenja za abdominalni bol, posebno umerenog do jakog, ograničene su na antispazmolitike i neuromodulatore, kao što su triciklični antidepresivi", rekla je dr Saito Loftus za Healt magazin. "Ali ako pacijenti ne reaguju na ove terapije, postoji vrlo malo proverenih alternativa."

Kako je ova studija mala, rezultati nisu konačni i da moraju da se potvrde.

"Neurološke nuspojave kao što je pospanost ili oseća ošamućenosti ili "naduvanosti", poznati su neželjeni efekti pregabalina", kaže doktorka, ali to nije ništa neuobičajeno jer lek utiče na nervne ćelije.

U međuvremenu, još jedna studija, objavljena na sastanku gastroenterologa u Beču, koja je pokazala da značajna redukcija ishrane i izbacivanje određenih vrsta namirnica, umanjuje simptome iritabilnog kolona kod polovine pacijenata. Ona podrazumeva da se izbace ugljeni hidrati, namirnice kao što su pšenica, ječam, luk, mahunarke i brojne vrste voća. Problem je što nije poznato ko će reagovati i kako na ovu vrstu ishrane i na koje tačno namirnice. Istraživači sa Univerzitet u Geteburgu tvrde da bi ispitivanje bakterija u fekalijama pacijenata mogli da pokažu ko bi imao koristi od ovakve dijete.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.