Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Psihologija i zdravlje

Mentalni poremećaji drugi najveći zdravstveni problem kod Srba

Svetski dan mentalnog zdravlja, u okviru kampanje “Može da se desi svakome”, Udruženje za podršku ljudima sa neurozom “Herc”, u saradnji sa Karitasom Srbije, obeležilo je malo drugačije, poklonivši sugrađanima dan bez stresa- “Anti-stress Day"
Datum: 13/10/2018

Mentalni poremećaji drugi najveći zdravstveni problem kod Srba

Foto: Promo

Svetski dan mentalnog zdravlja, u okviru kampanje “Može da se desi svakome”, Udruženje za podršku ljudima sa neurozom “Herc”, u saradnji sa Karitasom Srbije, obeležilo je malo drugačije, poklonivši sugrađanima dan bez stresa- “Anti-stress Day”

Događaj je koncipiran tako da se učesnici kroz zanimljiv i interaktivan program radionica opuste, ali i nauče neke od efikasnh tehnika za prevazilaženje stresa.

Ogroman broj zainteresovanih sugrađana, od studenata do penzionera, pokazuje da postoji potreba i želja da radimo na unapređenju mentalnog zdravlja.

Kroz uvodni deo “Picture introducing”, posetioci su izabrali fotografije pomoću kojih su se predstavljali i upoznavali međusobno.

Kroz “Smeh jogu”- jedinstveni koncept smejanja bez razloga, igranje određenih igrica, vežbanje smeha i opuštanje, vodila nas je liderka Smeh joge Nataša Lukić.

Radionicu Crtanje fraktala - naučno istraženi metod art terapije, vodila je Ljiljana Nestorović iz Fraktal Arta. Crtanjem fraktala suočavamo se sa samim sobom, otkrivamo svoje talente i lakše ostvarujemo naš puni potencijal.

U Psihološkom kutku svi zainteresovani su imali priliku da razgovaraju sa psiholozima-psihoterapeutima Marijom Benin i Natašom Milosavljević, saznaju sve o REBT terapiji i Transakcionoj analizi, dobiju savet i podršku.

Psihodramsku radionicu vodila je terapeutkinja Ivana Lukovnjak, a učesnici su imali mogućnost da kroz rad sa sopstvenim telom osvesti potisnute emocije i psihičke blikade koje rezonuju sa delovima tela ( kad smo pod stresom to se odražava na naše telo i zdravlje).

I na kraju – No stress, let`s dance. Za razgibavanje i dobru atmosferu bili su zaduženi koreografi i plesači plesnog kluba kubanske salse Timbao.

Mentalni poremećaj ne diskriminiše i ne bira ni pol, ni uzrast, ni zanimanje, ni nivo inteligencije ili obrazovanja… Niko nije imun! Može da se desi svakome.

Da li ste znali da 1 od 4 osobe u nekom periodu života oboli od mentalnog poremećaja? Mentalni poremećaji su drugi najveći zdravstveni problem srpskog stanovništva (nakon kardiovaskularnih). Istraživanje od 1997-2007, ukazuje da se svaka druga osoba u Srbiji ne oseća dobro i pati od blagih simptoma depresije; kod 4,4% žena i 2,4% muškaraca je dijagnostifikovana depresija. 55,8% građana Srbije je prijavilo teskobu, napor i umor. Procenjuje se da je više od 75 % bolesti prouzrokovano stresom. Podaci sa instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta U Beogradu pokazuju da je 42% učenika srednje škole anksiozno. Prema broju samoubistava Srbija je na 13. mestu u svetu, a mentalni poremećaji, depresija i zloupotreba psihoaktivnih supstanci uzroci su u više od 90% slučajeva, tvrde stručnjaci

Udruženje Herc se bavi primarno edukacijom i pružanjem podrške, što predstavlja neizostavan deo efikasnog tretmanaosoba sa neurotskim tegobama.
Drugi aspekt aktivnosti udruženja odnosi se na prevenciju neurotskih poremećaja i podrazumeva edukovanje zdravih osoba u smislu razvijanja ličnih kapaciteta u očuvanju mentalnog zdravlja, kao i rad sa ciljem blagovremenog prepoznavanja i adekvatnog reagovanja u slučaju pojave prvih simptoma poremećaja.
Usluge udruženja Herc su besplatne (grupe samopomoći , savetovalište, psihološko-edukativne radionice, kreativne radionice).


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.