Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Novosti

Muškarci imaju veći rizik, ali žene koje puše češće doživljavaju srčani udar

Muškarci, ipak, generalno imaju tri puta veći rizik da dožive srčani udar nego žene, ali ako žene boluju od visokog pritiska ili dijabetesa, a žive nezdravim načinom života, tada su u rizičnijoj grupi od muškaraca
Datum: 11/11/2018

Muškarci imaju veći rizik, ali žene koje puše češće doživljavaju srčani udar

Foto: Profimedia

ene koje puše, boluju od dijabetesa ili hipertenzije imaju veći rizik od srčanog udara nego muškarci s istim tegobama, piše BBC.

Opsežno istraživanje sprovedeno na Oksfordu, a koje je obuhvatilo pola miliona odraslih osoba starosti od 40 do 69 godina, trajalo je sedam godina i tokom tog perioda, 5.081 osoba je doživela prvi srčani udar, a jedna na tri osobe koje su ga pretrpele, bila je žena. Muškarci, ipak, generalno imaju tri puta veći rizik da dožive srčani udar nego žene, ali ako žene boluju od pomenutih tegoba i bolesti, žive nezdravim načinom života, tada su u rizičnijoj grupi od muškaraca, navodi se u zaključcima istraživanja objavljenom u BJM-u.

Žene koje puše imaju tri puta veći rizik da dožive srčani udar u odnosu na žene koje ne puše, dok se kod muškaraca rizik pušenjem udvostručava. Visoki krvni pritisak povećava rizik kod žena za 83 posto u odnosu na muškarce s istom tegobom. Žene koje boluje od dijabetesa tipa 1 i 2, imaju veći rizik od srčanog udara u odnosu na muškarce koji boluju od iste bolesti. Naučnici tvrde da ne znaju kako su pomenute bolesti povezane s povećanim rizikom kod žena u odnosu na muškarce.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.