Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Novosti

Ne valja ako spavate šest sati, ali ne valja i ako spavate više od osam

Problem je što nedostatak sna, ali i previše odmora stvaraju plak na arterijama i uvećavaju šanse za pretkliničku aterosklerozu: strukturne promene i zadebljanje žila koja nisu još dovoljno ozbiljno da izazove komplikacije
Datum: 20/01/2019

Ne valja ako spavate šest sati, ali ne valja i ako spavate više od osam

Foto: Profimedia

Ljudi koji spavaju manje od šest sati imaju veći rizik od oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti u odnosu na one koji spavaju sedam do osam sati, pokazalo je istraživanje Centra za istraživanje kardiovaskularnih bolesti u Madridu i UniverzitetaTafts u Bostonu.

U okviru istraživanja, 3.974 zaposlenih u bankama nosilo je nedelju dana uređaje za merenje aktivnosti, kojima je i praćen njihov san, a napravljen je i 3D ultrazvuk, kao i skener srca kako bili otkriveni eventualni znaci bolesti.

Ispostavilo se, u poređenju s ljudima koji su spavali sedam do osam sati, da su oni koji su spavali manje od šest sati imali su 27 odsto više izgleda za pretkliničku aterosklerozu: strukturne promene i zadebljanje žila koja nisu još dovoljno ozbiljno da izazove komplikacije.

Ranija istraživanja povezala su manjak sna s tradicionalnim faktorima rizika za srčane bolesti, poput povišenog šećera u krvi, povišenog krvnog pritiska, upale i gojaznosti.

"San zajedno s ishranom i fizičkom aktivnošću jedna je od zdravih navika koje treba da usvojimo i održavamo da bi naš kardiovaskularni sistem bio zdrav", kaže vođa studije Hose Ordovas. "Naši rezultati potvrđuju tradicionalno verovanje da bi trebalo da spavamo oko osam sati dnevno. Za one koji zbog nekog razloga ne mogu da izbegnu kratak san, preporuka je da budu aktivniji u kontrolisanju drugih faktora rizika, poput ishrane i vežbanja".

Zadebljanje arterija može postepeno da se razvije tokom nekoliko desetina godina pre nego što stvori probleme. U istraživanju, takođe, žene koje su spavale više od osam sati, imale su dvostruko veće izglede za pretkliničko nakupljanje plaka na arterijama u odnosu na žene koje su spavale sedam do osam sati dnevno.

Muškarci su takođe imali nešto veći rizik od nakupljanja plaka uz previše sna, ali razlika je bila toliko mala da je možda reč i o slučajnosti.

"Važno je naglasiti da više nije uvek i bolje jer i previše sna može da poveća kardiovaskularne rizike", kaže Ordovas.

Ispitanici su bili stari prosečno 46 godina i niko nije bolovao od srčanih bolesti. Prosečno su imali umereni višak telesne težine, a prosečno su se bavili 45 minuta dnevno umerenim do intenzivnim fizičkim aktivnostima.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.