Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Svet

Ne verujte svim tekstovima o zdravlju sa Fejsbuka: Sedam od deset sadrži pogrešne informacije

Helt Fidbekovo istraživanje o šerovanim tekstovima uzelo je u obzir niz članaka o zdravlju poznatih izdavača, ali i opskurnih stranica koje su uspele da prošire priče koje služe za navlačenje klikova
Datum: 10/02/2019

Ne verujte svim tekstovima o zdravlju sa Fejsbuka: Sedam od deset sadrži pogrešne informacije

Foto: Profimedia

Sedam od deset najčešće šerovanih priča o zdravlju na Fejsbuku u 2018. sadržalo je pogrešne informacije.

Kako piše Helt Fidbek, ti najtraženiji članci sadržali su ili nepouzdane infrmacije ili potpuno lažne, prenosi Tportal.hr.

Prvih 100 priča imalo je nešto bolju statistiku, ali treba uzeti u obzir da su dezinformacije deljenje 12,3 miliona puta, dok su ispravne i pouzdane priče prenesene svega 11 miliona puta, prenosi Engadget.

Helt Fidbekovo istraživanje uzelo je u obzir niz članaka o zdravlju poznatih izdavača, ali i opskurnih stranica koje su uspele da prošire priče koje služe za navlačenje klikova. Najčešći izvori netačnih informacija su članci o zdravlju, ishrani i vakcinama. Interesantno je da je većina priča o vakcinama bila istinita, iako je Helt Fidbek naglasio da veliki deo njih pokriva povećanje broja zaraza koje mogu da se spreče vakcinacijom, a za čije je ubrzano širenje delimično odgovoran i pokret antivaksera. Hrana i zdravlje su, s druge strane, teme koje autori vole da "improvizuju", što dovodi do ubrzane distribucije pogrešnih informacija.

Na Fejsbuku trenutno, prema istraživanju, postoji više članaka sa stopostotno tačnim informacijama, s tim da je 45 posto njih dobilo "visok" ili "vrlo visok" postotak pouzdanih informacija, dok je 35 posto njih imalo "nizak" ili "vrlo nizak".

Fejsbuk je pokrenuo nekoliko inicijativa s ciljem iskorenjivanja lažnih vesti, iako je većina njih bila vezano za politiku.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.