Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Preventiva

Nedostatak sna dovodi do prehlade i ozbiljnog pada imuniteta

Naše telo funkcioniše normalno sve dok smo budni do 16 sati u kontinuitetu. Sve više od toga, pogoršava mentalno i fizičko stanje tela i usporavaju se osnovne funkcije
Datum: 30/11/2018

Nedostatak sna dovodi do prehlade i ozbiljnog pada imuniteta

Foto: Profimedia

Prema istraživanju objavljenom u Sleep Journalu, nedostatak sna najodgovorniji je za pad imuniteta, ali i za četvorostruko veće šanse za dobijanje prehlade.

Preporučena dužina spavanje svake noći je između sedam do devet sati, da telo ne bi trpelo i počelo da usporava.

Premala količina sna na dnevnoj bazi izaziva slabije pamćenje, a uz to se povećava i rizik od Alchajmerove bolesti jer nedostatak sna podstiče pojačano lučenje beta-amiloida, toksičnog hormona, jednog od glavnih uzročnika ove bolesti.

I to nije sve. Zbog premalo sna, imune ćelije postaju 70 odsto manje delotvorne u borbi protiv ćelija raka, što dovodi do razvoja ove maligne bolesti u našem telu. Uz to, trpi i kardiovaskularni sistem. Krvni pritisak znatno se podiže i postoji čak 200 odsto veća mogućnost od dobijanja moždanog udara nego kod osoba s normalnih ritmom spavanja.

Naše telo funkcioniše normalno sve dok smo budni do 16 sati u kontinuitetu. Sve više od toga, pogoršava mentalno i fizičko stanje tela i usporavaju se osnovne funkcije.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.