Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Onkologija

Od raka dojke u Srbiji oboli 4.000 žena godišnje

Kada bismo se priklonili onome što se zove zdrav stil života, verovatno bismo smanjili broj bolesti za najmanje 30 posto, kažu stručnjaci
Datum: 19/03/2019

Od raka dojke u Srbiji oboli 4.000 žena godišnje

Foto: Profimedia

Oko četiri hiljade žena u Srbiji svake godine oboli od raka dojke, dok bitku sa njom izgubi 1.600 žena, saopšteno je povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke koji se obeležava 20. marta.

Rak dojke danas je jedan od vodećih uzroka smrtnosti žena u Srbiji, zbog čega je na panelu u Beogradu skrenuta pažnja na značaj prevencije i podrške pacijentkinjama, kao i njihovim porodicama. Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Ferenc Vicko naveo je da je da rak dojke prednjači kao uzrok smrtnosti kod srpskih žena proteklih 40 godina i da ovaj problem ima tendenciju porasta.

"Ne bismo voleli da ovo bude samo jedan dan kada skrećemo pažnju naših sugrađanki, medija i svih ostalih da shvatimo koliki je značaj ove bolesti i koliko nas ekonomski to puno košta", rekao je Vicko. On smatra da „moramo da vodimo borbu svakog dana i to na nivou primarne prevencije i da predupredimo da do bolesti ne dođe", uprkos tome što nemamo neke vakcine ili bilo šta drugo što bi nam pomoglo.

"Mogao bih svesti sve u jednu rečenicu, takozvane zdrave stilove života. Kada bismo se tome priklonili, verovatno bismo smanjili broj bolesti za najmanje 30 posto", uveren je Vicko. Njegov savet je i da se javljamo lekaru iz preventivnih razloga, jer kada rano otkrijemo bolest možemo i da lečimo. Dodao je i da kada je terapija u pitanju, sa ponosom može da kaže da Srbija ima lekove koje neke druge evropske države nemaju.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović kaže da i struka i pacijenti treba da budu svesni važnosti prevencije. "Redovnim pregledima u sistemu zdravstvene zaštite, na način na koji to struka preporučuje, utičemo na faktore rizika. Tako zajedničkim snagama utičemo na rano otkrivanje bolesti, na bolje prognoze i očuvanjE kvaliteta života ako do bolesti već dođe", kazala je Jovanović.

Direktor Klinike za onkološku hirurgiju Ivan Marinković kaže da "nećemo smanjiti smrtnost, ako ne omasovimo otkrivanje raka dojke u ranoj fazi". "Sa aspekta zdravstvene i profesionalne usluge, tu ne zaostajemo za razvijenim evropskim zemljama", ocenio je Marinković.

Direktorka Savetovališta za žene obolele od raka dojke „Jefimija" Slavica Simić ukazala je na istraživanja koja pokazuju da čak i žene u terminalnoj fazi bolesti žive duže, ukoliko imaju adekvatnu psihološku podršku. „Naše manje onkološke ambulante u seknundarnim ustanovama, kao što su bolnice, gotovo da nemaju psihologe i socijlane radnike koji su usmereni na onkološke bolesnike. ta vrsta podrške koja je neophodna se organizuje u nekom među prostoru", navela je Simić.

Predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić ukazao je da zdravstveni sistem treba da bude osposobljen da stvori adekvatne mogućnosti za borbu protiv raka dojke.

On misli da je jako važno da žene budu ohrabrene da posete te zvanične u kojima mogu izvršiti preglede.

Prema rečima Matića, važna je i edukativni proces, u kojem škole i mediji mogu da odigraju važnu ulogu, ali i sam zdravstveni sistem mora biti spreman da apsorbuje tu količinu žena koje će doći i biti primljene na pravi način.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.