Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Svet

Pametna pilula za dijabetičare: Izluči insulin i napusti organizam

U piluli se nalazi ista vrsta insulina koji se dijabetičarima daje putem injekcija, s tom razlikom što je ovaj u piluli "sabijen"
Datum: 11/02/2019

Pametna pilula za dijabetičare: Izluči insulin i napusti organizam

Foto: Profimedia

Naučnici sa Masačusets instituta za tehnologiju (MIT) možda imaju rešenje za dijabetičare koji redovno moraju da primaju injekcije insulina. Reč je o "high tech" pametnoj piluli, sa integrisanom iglicom, nazvanom SOMA, koja periodično izlučuje insulin u samom želucu, piše Futurism.

"Nadamo se da će ova nova vrsta kapsule jednog dana pomoći dijabetičarima, a možda i drugim obolelima ljudima, kojima je potrebna terapija koja se sada isključivo daje putem injekcija ili infuzijom", ističe profesor MIT-a i autor studije Robert Langer, a prenosi B92.

Zakrivljenost ljuske pilule omogućava joj to da uvek može da stoji uspravno. To je važno zbog toga što kapsula mora da održava stalni kontakt sa sluzokožom želuca. Kao inspiracija za zakrivljeni oblik kapsule poslužio je oklop afričke pegave kornjače, koji toj životinji omogućava da se uspravi i vrati u prvobitni položaj kako god da se prevrne.

U piluli se nalazi ista vrsta insulina koji se dijabetičarima daje putem injekcija, s tom razlikom što je ovaj u piluli "sabijen". Potreban je jedan sat da se sadržaj insulina u potpunosti izluči. Pilula tada sama pronalazi svoj put kroz probavni trakt.

Istaživači sa MIT-a sa uspehom, do sada, na svinjama testirali sposobnost pilule da ispušta insulin.

Naučnici smatraju da će, kada se usavrši, ova pilula ostvarivati revolucionarne rezultate u lečenju dijabetesa širom sveta.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.