Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Nauka

Ples i vežbe izdržljivosti sprečavaju starenje tela i uma

Naučnici tvrde da promena koreografije u plesu posebno koristi održanju ravnoteže i memorije, ali i da ovakve aktivnosti utiču na mozak i smanjuju starenje nekih njegovih delova
Datum: 23/01/2018

Ples i vežbe izdržljivosti sprečavaju starenje tela i uma

Foto: Profimedia

Fizički aktivni ljudi mogu da uspore proces starenja svog mozga a samim tim i tela, tvrdi studija objavljena u časopisu "Frontiners in Human Neuroscience".

Posebno dobra aktivnost koja najviše utiče na odlaganje starenja, i mentalnog i fizičkog, jeste ples. Kako objašnjava doktorka Ketrin Rehfild, fizička aktivnost ima efekat usporavanja i sprečavanja propadanja mentalnih i fizičkih sposobnosti uobičajenog za starenje. Pored plesa, i vežbe izdržljivosti su te koje povećavaju onaj deo mozga koji je najskloniji propadanju. Iako, samo plesanje je posebno korisno za održavanje ili čak popravljanje ravnoteže.

Naučnici su za istraživanje odabrali 52 volontera starosti od 63 do 80 godina i podelili ih u dve grupe; jedna se učlanila na ples, a druga je bila sportska kontrolna grupa. Oni koji su plesali su imali stalne promene koreografije i tražilo se da od njih to sve zapamte. Program sportske grupe uključivao je vežbe snage, izdržljivost i fleksibilnost. Kod obe grupe je primećeno uvećanje hipokampusa, područja mozga koje je najsklonije propadanju zbog starenja. Taj deo mozga je, takođe, zadužen za memoriju, ravnotežu i učenje. Kod onih u plesnoj grupi povećali su se i delovi leve stane hipokampusa, i poseban deo desne strane pod imenom subikulum.

Plesanje, posebno ono praćeno promenama koreografije, bolja je aktivnost od nekih aktivnosti koje zahtevaju ponavljanje, kao što je vožnja bicikla ili hodanje. Oni iz plesne grupe su, takođe, puštali različite žanrove muzike, a plesnu rutinu menjali svake dve nedelje, i izvodili različite pokrete rukama, formacije, korake, ritmove i brzine.

Mnogo je važno prepustiti se muzici i ne razmišljati da li izgledate smešno jer ona ima terapeutski efekat i podiže nivo sreće.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.