Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Kardiologija

Previše sna može da ukaže na probleme sa srcem

Oni koji u proseku spavaju devet ili 10 sati imaju čak 17 odsto više šansi da razviju neku srčanu bolest
Datum: 11/12/2018

Previše sna može da ukaže na probleme sa srcem

Foto: Profimedia

Ukoliko svaki dan spavate više od osam sati, to bi mogao da bude jedan od pokazatelja da imate ozbiljne probleme sa srcem, navodi se u studiji objavljenoj u evropskom časopisu "Srce".

Ova studija pokazala je da ljudi koji spavaju više od osam sati dnevno imaju veće šanse da umru od posledica srčanih bolesti ili začepljenja krvnih sudova u mozgu, za razliku od onih koji u proseku spavaju od šest do osam sati, prenosi B92.

Istraživanje je rađeno na 116.000 ispitanika, starosti od 35 do 70 godina, u 21 državi.

Nakon osam godina, koliko je istraživanje trajalo, umrlo je 4.365 osoba, koje su imale ozbiljne srčane probleme, prenosi Independent.

"San je neophodan za ljudsko zdravlje, a prosečno svaki čovek provede trećinu dana spavajući", naveli su naučnici.

U poređenju sa onima koji su prosečno spavali od šest do osam sati, oni koji spavaju osam i devet sati, imaju čak pet odsto šansi više za razvoj neke kardiovaskularne bolesti.

Oni koji u proseku spavaju devet ili 10 sati imaju čak 17 odsto više šansi da razviju neku srčanu bolest. Za one koji spavaju više od 10 sati taj procenat se drastično povećava. Oni, naime, imaju čak 41 odsto šansi da obole od kardiovaskularnih bolesti.

Nije naravno dobro ni ako spavate manje od šest sati, jer ćete i u tom slučaju biti u riziku od obolevanja od kardivaskularnih bolesti (devet odsto).

Zaključak studije je da bi optimalno trebalo da spavate od šest do osam sati.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.