Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Zanimljivosti

Rane nam zarastaju brže danju nego noću. Sve je to zbog biološkog sata

Naučnici još istražuju zbog čega i na koji način taj proces tačno funkcioniše, ali rezultati istraživanja su jasni - unutrašnji biološki sat deluje na celo naše telo, što ima zanimljiv rezultat, tj. rane nam brže zarastaju u određenim delovima dana
Datum: 19/11/2018

Rane nam zarastaju brže danju nego noću. Sve je to zbog biološkog sata

Foto: Profimedia

Zbog unutrašnjeg biološkog sata nazvanog još i jednodnevni biološki ritam naše rane zarastaju brže danju nego noću, piše Science Alert.

Tako da, ako se posečete ili opečete tokom dana, rane će brže zarasti nego ako vam se to isto desi tokom noći. Sve je to zbog "sata" koji kontroliše rad ćelija.

Ranije se smatralo da cirkadijski ritam, kojim upravlja deo mozga - hipotalamus - ima ograničeno delovanje, ali nedavna studija ukazuje na to da unutrašnji biološki sat utieče na rad svih naših ćelija.

Naučnici još istražuju zbog čega i na koji način taj proces tačno funkcioniše, ali rezultati istraživanja su jasni - unutrašnji biološki sat deluje na celo naše telo, što ima zanimljiv rezultat, tj. rane nam brže zarastaju u određenim delovima dana.

Istraživači sa Kembridža posmatrali su rad fibroblasta, ćelija kože tj. vezivnog tkiva. Fibroblast stvara kolagen koji je bitan u zarastanju rana.

Kada se, na primer, posečemo, te ćelije putuju na povređeno područje i stvaraju protein kolagen koji utiče na oporavak ćelija.

Na pokretljivost i brzinu fibroblasta deluje protein aktin, a na koju snažno utieče ovaj bioritam. Tako će ćelije koje deluju pri zarastanju rana zbog nivoa proteina aktina biti manje ili više pokretljive, što zavisi od doba dana.

Naučnici su razliku u pokretljivosti fibroblasta tokom noći ili dana uočili na uzorcima tkiva u laboratoriji.

Primetili smo i na uzorcima tkiva u laboratoriji i kod miševa da ćelije brže zarastaju ako ih 'prevarimo' tj. učinimo da misle da je dan, a ne noć", objasnio je biolog Džon Onil, jedan od autora istraživanja.

Pacijentima koji su zadobili opekotine tokom noći trebalo je 60 posto više vremena da rane zarastu u poređenju prema pacijenatima koji su se povredili tokom dana. Onim osobama koje su zadobile opekotine tokom noćnih sati trebalo je u proseku 28 dana da rane zarastu, za razliku od onih koji su se povredile tokom dana; oni su se u proseku oporavili mnogo brže - za 17 dana, prenosi Index.hr.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.