Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Oftamologija

Revolucija u oftalmologiji: Pokušaj genske terapije protiv slepila

To je prvi tretman za ciljanje genetskog uzroka makularne degeneracije (AMD)
Datum: 22/02/2019

Revolucija u oftalmologiji: Pokušaj genske terapije protiv slepila

Foto: Profimedia

Dženet Ozborn iz Oksforda postala je prva osoba na svetu na kojoj je primenjena genska terapija da bi pokušala da se spreči pojava slepila koja je vrlo česta u zapadnom svetu, prenosi BBC.

Hirurzi su ubrizgali sintetički gen u oko Dženet u pokušaju da spreče smrt ćelija. To je prvi tretman za ciljanje genetskog uzroka makularne degeneracije (AMD). Blizu 600.000 ljudi u Velikoj Britaniji je pogođeno AMD-om, od kojih većina ima teško oštećenje vida. 

"Teško mi je da prepoznam lica levim okom zbog toga što je moj centralni vid zamagljen i ako ovaj tretman bude mogao da spreči pogoršanje stanja, bilo bi neverovatno", izjavila je Dženet Ozborn. 

Tretman je obavljen pod lokalnom anestezijom prošlog meseca u Oxford Eye bolnici, a oftalmolog Robert Meklaren, koji je i profesor na Oksfordu, predvodio je zahvat. 

"Genski tretman koji se sprovodi kako bi se sačuvao vid kod pacijenata koji bi verovatno u jednom trenutku života izgubili vid bio bi ogroman proboj u oftalmologiji i nadam se da ću svedočiti kako se ovaj zahvat masovno izvodi širom sveta u bliskoj budućnosti", rekao je doktor. 

Dženet Ozborn je prva među deset pacijenata sa AMD-om koji su učestvovali u ispitivanju tretmana genske terapije koji je proizvela kompanija Gyroscope Therapeutics.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.