Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Ginekologija

Šansa za roditeljstvo: Svaki peti par u Srbiji ima problem sa plodnošću

Udruženje ,,Šansa za roditeljstvo" najavljuje niz akcija, sa ciljem da svojim delovanjem utiče na nadležne institucije i doprinese poboljšanju uslova za vantelesnu oplodnju i lečenja steriliteta u Srbiji
Datum: 12/09/2017

Šansa za roditeljstvo: Svaki peti par u Srbiji ima problem sa plodnošću

Statistike pokazuju da svaki peti par u Srbiji ima problem sa plodnošću. Borbi sa ovim problemom se u septembru prošle godine pridružilo Udruženje ,,Šansa za roditeljstvo", s ciljem da svojim delovanjem utiče na nadležne institucije i javnost, kao i da doprinese poboljšanju uslova za biomedicinski potpomognutu oplodnju (BMPO) i lečenja steriliteta u Srbiji.

Udruženje za sada broji 500 članova koje uglavnom čine parovi koji se susreću sa problemom steriliteta. Kako navode predstavnici Udruženja, postoje značajne sistemske prepreke koje je potrebno prevazići kako bi se stvorili uslovi za efikasno lečenje steriliteta u Srbiji.

,,Pre svega se zalažemo za povećanje broja pokušaja BMPO (biomedicinski potpomognute oplodnje) koje finansira država sa tri na šest, ali i za finansiranje procesa vantelesne oplodnje od strane lokalnih samouprava. Takođe, zalažemo se za ukidanje starosne granice za žene i a pojedinačnu procenu u odnosu na reproduktivni potencijal u sklopu pripreme za VTO", kaže Sandra Jovanović iz Udruženja „Šansa za roditeljstvo".

Uvođenje minimum četiri postupka bez stimulacija kao vid lečenja steriliteta koji bi se plaćao iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i što hitnije donošenje podzakonskih akata bez kojih mnogi članovi Novog zakona o BMPO (donešenog aprila 2017.) ne mogu da se sprovode u praksi, još neki su od ciljeva koje ovo Udruženje postavlja.

U Udruženju ,,Šansa za roditeljstvo" kažu da su za kratko vreme uspeli da ostvare važne korake ka poboljšanju uslova za lečenje steriliteta u Srbiji, pre svega na polju saradnje sa državnim organima. Predstavnici Udruženja su imali sastanke sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, predstavnicima RFZO-a i Upravom za biomedicinu na kojima su ih obavestili o radu udruženja i predstavili sa kojim se sve realnim preprekama svakodnevno suočavaju parovi koji se leče od neplodnosti. Udruženje aktivno radi i na edukaciji građana o ovome problemu, te će jedna od niza njihovih aktivnosti biti i organizacija Tribine pod nazivom VTO - Šansa za bebe 14. oktobra s početkom od 12:30 časova u Zadužbini Ilije Kolarca. Na ovoj Tribini će prisutni moći da saznaju nešto više o vantelesnoj oplodnji i donaciji reproduktivnih ćelija i embriona, da se informišu o radu Grupe podrške u Udruženju i da čuju intimne priče parova koji se suočavaju sa problemom steriliteta.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.