Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Novosti

Srcu treba 15 godina da se oporavi od prestanka pušenja

"Srce i krvni sudovi najbrže se mogu oporaviti od oštećenja izazvanim pušenjem", objašnjava vođa istraživanja Meredit Dankan, polaznik programa doktorata na Univerzitetu Vanderbilt
Datum: 19/11/2018

Srcu treba 15 godina da se oporavi od prestanka pušenja

Foto Profimedia

Pušači će morati da pričekaju 15 godina nakon što se reše te navike da im se smanji rizik od bolesti srca i moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje.

Prethodna istraživanja pokazala su da se rizik od moždanog udara kod bivših pušača stabilizuje u roku od pet godina, ali nova istraživanja pokazuju da je potrebno trostruko više vremena.

Izveštaj, koje će biti predstavljeno na konferenciji Američkog udruženja srca, prvo je istraživanje o povezanosti povećanog rizika za te bolesti i pušenja kod ljudi.

Nakon analize podataka 8.700 ljudi u rasponu od 50 godina, istraživači na Vanderbiltu otkrili su da je bivšim pušačima potrebno više od deset godina kako bi se uklonio negativni učinak nikotina i ostalih hemikalija iz duvana u njihovim telima.

"Srce i krvni sudovi najbrže se mogu oporaviti od oštećenja izazvanim pušenjem", objašnjava vođa istraživanja Meredit Dankan, polaznik programa doktorata na Univerzitetu Vanderbilt.

Pluća su potpuno druga priča.

Bolest srca je najčešći ubica u svim zemljama sveta, uključujući SAD i Veliku Britaniju. I dok iz dana u dan ima sve više obolelih od srčanih bolesti (zbog gojaznosti, stresa, nedostatka vežbanja i slabe ishrane), broj srca dostupnih za transplantaciju je isti.

Srećom, jedan od najvećih činilaca rizika - pušenje - više nije tako 'moderno' kao nekad, tačnije otkad su objavljeni 'The Cigarette Papers' početkom devedesetih iz kojih se saznalo koliko cigarete zapravo štete ljudskom zdravlju.

"Nakon objava informacija o uticaju pušenja na zdravlje, stalno se povećava broj bivših pušača, ali ne i znanje o zdravstvenim rizicima koji prate prestanak pušenja", izjavila je Dankan, prenose 24sata.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.