Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Zanimljivosti

Šta se dešava u vašem telu 20 minuta pošto ste popušili poslednju cigaretu

Posle 48 sati telo je izbacilo većinu ugljen monoksida, a pluća se počinju čistiti od toksina. Čulo mirisa i ukusa postaju intenzivniji
Datum: 27/11/2018

 Šta se dešava u vašem telu 20 minuta pošto ste popušili poslednju cigaretu

Foto Profimedia

Nedavno istraživanje pokazalo je da je jako malo pušača svesno toga da dodavanje šećera duvanu povećava količinu toksina u dimu cigarete, pišu autori istraživanja u časopisu Nicotine and Tobacco Research.

Cigarete sadrže prirodne i dodate šećere koji smanjuju ''gorčinu'' cigarete, zbog čega se njen dim lakše inhalira. Ali oni istovremeno povećavaju količinu štetnih hemikalija u duvanskom dimu kao i zavisnički potencijal pušenja, kaže dr. Endrju Sajdenberg, doktorand javnog zdravlja na Univerzitetu Severna Karolina u Čapel Hilu. Pušači su svesni koliko je teško doneti odluku o prestanku pušenja, a još teže ostati dosledan i ne pripaliti više nikada nijednu cigaretu, prenosi Večernji.hr. Ali za one koji su stava da je to lakše reći nego učiniti, evo podstreka u vidu objašnjenja šta šta se događa u telu nakon što popušite svoju zadnju cigaretu...

 

Nakon 20 minuta

Normalizuje se krvni pritisak i srčani ritam. Nakon osam sati nivo kiseonika u telu se normalizuje i počinje da opada nivo ugljen monoksida i nikotina.

 

Nakon 48 sati

Telo je izbacilo većinu ugljen monoksida, a pluća se počinju čistiti od toksina. Čulo mirisa i ukusa postaju intenzivniji.

 

Nakon 72 sata

Nestaju problemi s disanjem koje ste kao aktivni pušač imali. Raste nivo energije u telu. Nakon tri do devet meseci funkcija pluća znatno je bolja.

 

Nakon jedne godine

Rizik od moždanog udara i infarkta redukuje se za pola u odnosu na osobe koje i dalje puše.

 

Nakon 10 godina

Rizik od raka pluća upola je manji u odnosu na pušače, a riziku od prestanka srca podležete u istoj meri kao i osobe koje nisu nikada pušile.

 

 

 

 

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.