Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Zanimljivosti

Tri razloga zbog kojeg treba jesti crnu čokoladu

Magnezijum je važan nutrijent za čak 300 procesa koji se događaju u telu, a crna čokolada je dobar izvor tog minerala, što je samo jedan od benefita tamne čokolade
Datum: 14/12/2018

Tri razloga zbog kojeg treba jesti crnu čokoladu

Foto: Profimedia

Čokolada je i te kako zdrava za naše zdravlje, pod uslovom da se zaista unosi u ograničenim količinama. Istraživači kažu da crna čokolada posebno utiče na zdravlje srca i smanjuje krvni pritisak, a ima i protivupalna i antioksidantna svojstva, a popravlja i raspoloženje i smanjuje rizik od hroničnih bolesti.

Većina stručnjaka smatra da te benefite čokolada duguje polifenolima, pojašnjava nutricionista Kristin Kirkpatik.

Uvek je važno konzumirati je u umerenim količinama i uvek odabrati onu koja sadrži bar 70 procenata kakaa, pa i više.

Zbog čega je čokolada toliko dobra?

1. Snabdeva telo magnezijumom

Jeste li znali da čak 68 odsto ljudi ne unosi dovoljno magnezijuma u organizam? Magnezijum je važan nutrijent za čak 300 procesa koji se događaju u telu, a tamna čokolada je dobar izvor tog minerala.

U otprilike dve kockice tamne čokolade sa 77 posto kakaa nalazi se oko 228 mg magnezijuma, a dnevna preporučena doza za unos je 400 mg.

2. Pomaže radu srca

Fizička aktivnost će ubrzati rad srca, a flavonoid u tamnoj čokoladi poradiće na njegovom zdravlju, kaže Kirkpatrik.

Benefiti su smanjen krvni pritisak, zdraviji krvni sudovi, bolji nivo holesterola i manji rizik od razvoja srčanih bolesti, srčanog udara ili smrti od navedenog uzroka.

3. Dobra je za mozak

Flavonoidi iz kakoa su prijatelji mozga. Štite ranjive moždane ćelije i podstiču njihovu regeneraciju, kaže istraživanje objavljeno u časopisu Frontiers in Nutrition.

Rezultati toga su bolja pažnja, brže razmišljanje i pamćenje, a prednosti mogu da budu i veće. Naime, trenutno se radi na istraživanju koje je u prvoj fazi otkrilo da bi flavonoidima možda mogle da se leče neurodegenerativne bolesti poput Alchajmerove.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.