Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Dijabetes

Zašto je opasno prejedati se makar i jedan dan

Kada je pankreas u određenim situacijama primoran da proizvodi mnogo insulina, to može dovesti do njegove nemogućnosti da ga stvori kad je potrebno
Datum: 20/09/2017

Zašto je opasno prejedati se makar i jedan dan

Foto: Profimedia

Samo jedan dan prejedenja uvećava rizik za razvijanje dijabetesa tip 2, tvrde naučnici sa Lafabro univerzieta.

Oni tvrde da, kad se prejedemo, povećva se nivo šećera u krvi i smanjuje osetljivost na insulin, što su poznati faktori za nastajanje dijabetesa 2, prenose "Novosti".

Kada je pankreas u određenim situacijama primoran da proizvodi mnogo insulina, to može dovesti do njegove nemogućnosti da ga stvori kad je potrebno. U istraživanju je učestvovalo 15 mladih, zdravih ispitanika koji su podvrgnuti testu tolerancije na glukozu pre i nakon 24-časovnog konzumiranja namirnica bogatih mastima kao što su pržena jaja, slanina, kobasice, sir, burgeri, kolači...Ispostavilo se da je jedan dan bio dovoljan da se učesnicima drastično poveća nivo šećera u krvi i smanji osetljivost na insulin. Istraživači kažu da treba da budemo oprezni kad slavimo ili smo na odmoru i savetuju nas da svesno jedemo kako bismo predupredili probleme.


Ukupno komentara: 0



Sva polja su obavezna.