Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Psihologija i zdravlje

Zbog čega ste stalno umorni, a nije čuveni "prolećni umor"?

Recimo, to može da bude zbog problema sa štitnom žlezdom, ali i zbog toga što mnogo sedite
Datum: 07/03/2019

Zbog čega ste stalno umorni, a nije čuveni "prolećni umor"?

Foto: Profimedia

Dešava li se da vam se stalno spava ili da zaista morate da legnete od umora? Postoji mnogo razloga zbog čega se javlja jak umor, posebno u proleće, kada se simptomi pogoršavaju, a način života igra važnu ulogu u svemu, kao i to koliko se krećemo i šta jedemo. Evo potencijalnih razloga zbog čega se javlja umor, ali ako potraje, svakako je važno obratiti se lekaru jer je u pitanju možda neko drugo ozbiljnije stanje.

 

Način života

Prvo treba razmisliti da li je krivac za stalni umor način života, jer u tom slučaju bi samo mala promena dnevnih navika imala pozitivan efekat. Pre nego što krenete da tražite ozbiljnije razloge, prvo razmotrite kako da predumete male promene.

 

Sedenje

Vežbanjem trošite energiju, što vas čini umornima i zaključujete da, po toj analogiji, sedenjem čuvate energiju i manje ste umorni. To je sasvim pogrešno jer je neaktivnost pogubna za nivo energije, a previše sedenja vodi do još većeg umora, a ne obrnuto. Studije su pokazale da osobe koje redovno lagano vežbaju, nekoliko puta nedeljno, imaju više energije posle nekoliko nedelja, nego oni koji stalno sede. Sedite li previše, redovna šetnja ili vežbanje može da pomogne rešavanju problema sa umorom.

 

Kofein

Neki ne funkcionišu bez jutarnje kafe. Kofein uspešno blokira neurotransmiter adenozin koji nas čini pospanijima. To znači da, ako pijete kafu malo pre odlaska na spavanje, treba da razmislite o tome da prestanete. Kafu, bar tako tvrde pojedini naučnici, ne treba piti šest sati pre uobičajenog odlaska u krevet.

 

Medicinski razlozi

Različita stanja mogu da izazivaju umor, ali dijagnozu treba prepustiti stručnjacima, a ne Guglu.

 

Anemija

Anemija nastaje zbog nedostatka crvenih krvnih zrnaca koje prenose kiseonik do organa. Nedostatak kiseonika dovodi do umora. Uzrok može da bude gubitak krvi, manja proizvodnja eritrocita ili drugi oblici uništavanja ćelija.

 

Apneja

Ako se budite ujutru sa osećajem kao da niste spavali celu noć, a jeste, uzrok može da bude apneja. Ona se događa kada se, dok spavamo, menja ritam disanja, javlja se hrkanje, a češća je kod muškaraca i kod ljudi sa viškom kilograma. Ona može da vodi do jutarnjih glavobolja, nesanice, zaboravnosti, promena raspoloženja i smanjenog interesa za seks.


Poremećaj štitne žlezde

Štitna žlezda smeštena je u prednjem delu vrata, i proizvodi hormone koji određuju kako se koristi energija koju telo stvara od hrane koju unese. Kontroliše metabolizam, rad srca, mišića, kostiju i holesterol. Poremećaj njenog rada može da varira, ali ako ste stalno umorni, može da se radi o hipotireozi kada žlezda ne proizvodi dovoljno hormona.

 

Psihološki problemi

Depresija i anksioznost mogu da dovedu do umora. Depresija je jedan od najčešće pogrešno shvaćenih problema i reč "depresivan" često se pogrešno koristi da bi se opisao osećaj tuge. Depresija može da izazove osećaj umora, neispavanost, osećaj krivice, neodlučnost, razočaranje i teške misli, i da učini da se osoba povuče iz društvenih aktivnosti, od porodice i prijatelja i da ne rade stvari u kojima su pre uživali. Anksioznost može da izazove svakodnevni stres, posao, ljubav i finansijske brige, i može da vodi ka većem problemu ako se ne leči. Nositi probleme, dovodi do umora, izaziva nesanicu i loš kvalitet sna. Kao i za depresiju, nema brzog rešenja ali razgovor sa stručnom osobom može da bude od koristi.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.