Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Svet

Živimo u još jednoj zabludi: Energetska pića utiču lošije a ne bolje na mentalne sposobnosti

Da bi se mentalne i fizičke sposobnosti pojedinca poboljšale, arterije se moraju proširiti kako bi više krvi stiglo do mozga, srca i mišića. Energetski napici, naprotiv, na arterije deluju tako da se one sužavaju
Datum: 29/01/2019

Živimo u još jednoj zabludi: Energetska pića utiču lošije a ne bolje na mentalne sposobnosti

Foto: Profimedia

Nemačka udruženja pedijatara mladim ljudima poručuje da ih energetski napici neće pokrenuti da budu produktivniji. Naprotiv, njihove mentalne i fizičke sposobnosti nakon konzumacije takvih pića su lošije, prenosi N1.

Energetski napici su bezalkoholna pića koja, kako ih reklamiraju proizvođači, trenutno povećavaju nivo energije u organizmu.

Ta pića na kratko vreme uspevaju da povećaju mentalne i kognitivne sposobnosti, budnost i fizičku izdržljivost, ali treba napomenuti da se energija u energetskom napitku ne oslobađa kao rezultat sagorevanja kalorija, već zbog stimulansa i vitamina koje sadrži.

Da bi se mentalne i fizičke sposobnosti pojedinca poboljšale, arterije moraju da se prošire kako bi više krvi stiglo do mozga, srca i mišića. Energetski napici, naprotiv, na arterije deluju tako da se one sužavaju.

Premda se na početku zbog povećanog dotoka krvi u mozak osoba oseća vedrije i snažnije, takvo ih "osveženje" kasnije košta jer dolazi do još većeg umora, apatije i nesanice.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.