Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Svet

Znate li da se šećeri "skrivaju" i u jogurtu? Gde grešimo u ishrani

Danas mnogi prehrambeni proizvodi sadrže dodatni šećer i oduzimaju im se masnoće kako bi proizvod bio ukusniji
Datum: 23/01/2019

Znate li da se šećeri "skrivaju" i u jogurtu? Gde grešimo u ishrani

Foto: Profimedia

Najproblematičnije su one namirnice koje sadrže skriveni šećer. Upravo zbog njih najčešće ne primećujemo koliko šećera unosite u svoje telo i tako narušavamo i zdravlje i liniju.

"Nemamo apsolutno nikakvo biološko opravdanje za unošenje toliko šećera u organizam. Iako bi ljudi trebalo da konzumiraju najviše sedam malih kašika šećera dnevno, najčešće ga pojedemo duplo više", rekla je nutricionistica Sara En Maklin za Harper's Bazaar.

Izbegavanje čokolade, krofni i drugih poslastica jedna je stvar, ali problem je u tome što mnogi od šećera koje jedemo nisu "očigledni". Prerušeni su u hranu koja na prvi pogled možda uopšte ne izgleda "slatko".

"Danas mnogi prehrambeni proizvodi sadrže dodatni šećer i oduzimaju im se masnoće kako bi proizvod bio ukusniji. Ali, to nas i čini gladnijima jer u njima nema masti", objasnila je Maklin.

Ovo su samo neke od takvih namirnica:

Preliv za salatu

Ako se trudite da se hranite zdravo, ali tokom pauze za ručak najčešće uzimate salatu umesto nezdravi sendvič, to ipak ne znači da se hranite zdravo. Pripazite na te prelive za salate jer sadrži kašičicu šećera u sebi.

Jogurt

Iako neki jogurti sadrže i svoje prirodne šećere, mnogi proizvođači stavljaju dodatne, industrijske zaslađivače. Čak i nemasni jogurt s ukusom može da ima 17 do 33 grama šećera, što je otprilike kao jedna čaša sladoleda od čokolade. Neverovatno, zar ne?

Puter od kikirikija

Zavisi koji najčešće kupujete, ali i puter od kikirikija takođe može da sadrži šećer.

Ovsene pahuljice

Iako su izvor zdravih vlakana, ako kupujete ovsene pahuljice s ukusom voća, znajte da one imaju između deset i 15 grama šećera po pakovanju. U doručak bolje dodajte sveže voće.

Kečap

U samo jednoj kašiki nalazi se oko četiri grama šećera


Ukupno komentara: 0



Sva polja su obavezna.